Шофьорски курсове категории

Категория A

Категория "А" Ви дава право за управление на мотоциклет. Курсът включва теоретична и практическа подготовка. Практическата подготовка се извършва на полигон. Изпитът включва управление на мотоциклет на полигон.

Категория B

Шофьорската книжка за категория "В" позволява управление на леки, лекотоварни и товарни автомобили с тегло включително и товара до 3,5 тона и до 9 места. Курсът включва теоретична и практическа подготовка. Управлението на автомобила се провежда на полигон, в населено и извън населено място. Теоретичният изпит е писмен. Решават се две изпитни листовки от общо 60 въпроса с разрешени не повече от пет грешни отговора. Практическият изпит се състои от управление в населено място.

Категория B1

Категория B1 (Б1) - Малка кола (четириколесни моторни средства), с обем на двигателя над 50 кубика, скорост над 45 километра и с маса не по голяма от 550 килограма. Целта на курса е курсистът да започне шофьорския курс по-рано, в удобно за него време, навършвайки 16 годинии 9 месеца. Притежателят на категория B1 (Б1) взима категория B (Б) при навършени 18 години. За да започнете курса за категория В1 (Б1) се изискват навършени 16 години и 9 месеца, и копие от диплома за завършено основно образование.

Категория C

Шофьорската книжка за категория "С" позволява управление на товарни автомобили с тегло включително и това на товара над 3,5 тона и до 9 места за сядане. Обучението е теоретично и практическо. Изпитът се състои от 2 части: теоретична - решават се две изпитни листовки с общо 30 въпроса с разрешени не повече от три грешки, и практическа - управление на камион.

Категория B+E

Категория "В+Е" позволява управление на пътни превозни средства с теглещо моторно превозно средство от категория "B" и ремарке с маса, надвищаваща 750 кг. Курсът включва практическа подготовка. Управлението се провежда на полигон, в населено и извън населено място.

Категория C+E

Категория "С+Е" позволява управление на състав от пътни превозни средства с теглещо моторно превозно средство от категория "С" и ремарке с допустима маса над 750 кг.

Обучението е теоретично и практическо. Изпитът се състои от 3 части:

- теоретична - решават се две изпитни листовки с общо 15 въпроса с разрешени не повече от две грешки;

- полигон - изпълнение на елементи;

- практическа - управление на камион с ремарке;

Категория D

Шофьорската книжка за категория "D" позволява управление на автомобили, предназначени за превоз на пътници с над 8 места за сядане.

Обучението е теоретично и практическо. Изпитът се състои от 2 части:

- теоретична - решават се две изпитни листовки с общо 15 въпроса с разрешени не повече от две грешки.

- практическа - управление на автобус.